Natuurlijk kennen we Michael Jackson door zijn muziek, zijn mysterieuze privéleven en zijn plotselinge overlijden in 2009. Maar hij is ook heel erg bekend om de manier waarop hij kon dansen. Hij kon namelijk dansen als geen ander. Zo heeft hij de moonwalk gedaan waar nog veel professionele dansers erg veel moeite mee hebben. Toen hij deze dancebeweging voor het eerst op de televisie tijdens een live optreden liet zien, ging het publiek helemaal uit zijn dak. Dit was tijdens een optreden in 1980, waar hij het nummer Billy Jean tijdens de Special Motown 25: Yesterday, Today, Forever voor een live publiek als voorstelling weergaf. Het publiek ging dan ook helemaal uit zijn dak, want het was een move die men nog niet eerder had gezien. En zo zijn er nog meer verschillende dansmoves die Michael Jackson liet zien. Zo was er de anti-gravity lean in Smooth Criminal. Hierbij stond hij met een aantal dansers plat op zijn voeten en leunde hij naar voren. Het was een beweging die men niet kon begrijpen. Later bleek er een speciale hak in de schoenen te zitten die in het podium vast kon klikken, waardoor het leunen mogelijk werd. Maar desalniettemin was het nog steeds een iconische beweging die niet makkelijk uit te voeren was. Het kost namelijk behoorlijk veel behendigheid en kracht om dit voor elkaar te krijgen. De danspassen van Michael Jackson lijken ongeëvenaard te zijn. Dat hij van dansen hield was in de Jackson 5 al duidelijk. Zo hebben de broers hun pasjes van onder andere Paula Abdul geleerd.

Het zijn al deze speciale bewegingen die zijn dansen zo uniek maken. maar ook het gelijk dansen met grote groepen was iets waar hij zeer bekend om stond. Dat wasi n Thriller al te zien, maar ook in Bad en meerdere videoclips. Ook tijdens zijn live optredens kwam dit thema steeds weer terug. Er is ook een bekende Nederlandse danser die veel met Michael Jackson heeft samen mogen werken. Zijn naam is Timor Steffens. Hem kennen we van onder andere het programma Dance Dance Dance, waar bekende Nederlanders als koppels gaan dansen.

Michael Jackson on dus dansen als geen ander. En natuurlijk kennen wij wel andere artiesten die geweldig kunnen dansen, maar het is eigenlijk vaak wel van Michael Jackson overgenomen. Hij was een heel erg duidelijke inspiratie voor velen en dat zal nog heel lang zo blijven. Niet alleen met dansen, maar ook als het om zijn muzikale talent gaat. Het is een man die lang niet te evenaren zal zijn en iemand die wij nog heel lang in ons geheugen zullen hebben als de beste artiest die de wereld ooit heeft voortgebracht. Zijn muziek en zijn dansmoves zullen nog heel lang te zien zijn. Het is dan ook altijd weer genieten wanneer er beelden van Michael Jackson op de televisie komen, want zijn optredens zijn simpelweg legendarisch te noemen.